5 manieren voor muziek onder je bedrijfsfilm

Onder (bijna) iedere bedrijfsfilm zit muziek. Nu zijn er verschillende soorten muziek om er onder te plaatsen. Kosten hiervan kunnen variëren van gratis tot duizenden euro’s. Wij gaan hier de verschillende mogelijkheden af en bespreken de voor- en nadelen.


1. Gratis rechtenvrije muziek

Er zijn verschillende sites die gratis muziek aanbieden om te gebruiken. Dikwijls hoef je niet eens de bron te vermelden. Voorbeelden zijn http://www.bensound.com/. http://freemusicarchive.org/ Nadeel is wel dat deze muziek vaak niet al te hoge productie-kwaliteit heeft.

2. Betaalde rechtenvrije muziek

AudioMicro.com; audiojungle.net; pond5.com. Dit zijn slechts een paar sites waar rechtenvrije muziek te vinden is. De kwaliteit hiervan kan verschillen van filmisch tot flauwe computerdeuntjes. Prijzen verschillen vaak van een paar tientjes tot honderden euro’s.

3. Betaalde muziek met royalties

Dit is muziek die vaak door componisten of muziekproducenten worden verkocht voor gebruik. Kosten lopen hier vaan in per 30 seconden gebruik, en variëren per medium. Makers zijn immediate music. X-Ray dog en Two Steps from Hell.

4. Betaalde muziek uit hit-repertoire.

Dit is muziek die algemeen bekend is, muziek die je bijvoorbeeld in de top 2000 zult vinden of van bekende artiesten. Via Buma/Stemra dient hier vaak een licentie voor te worden aangeschaft.

5. Op maat gecomponeerde muziek.

Naar onze mening de beste - maar vaak ook de duurste - manier om muziek onder een film te krijgen is het op maat te laten componeren.